Een gesprek met Philip, cursist NT2 bij UvA Talen.
Kun je iets over jezelf vertellen?
Mijn naam is Philip, ik ben Amerikaan, maar ik heb niet alleen in acht verschillende Amerikaanse staten gewoond, maar ook in Zweden, Tanzania en India. Het langste dat ik ooit ergens heb gewoond was in Los Angeles, dus als ik per se wat zou moeten kiezen, zou ik mezelf Californiër noemen.
Ik werk in de film en televisie en ben momenteel als schrijver-regisseur bezig met de preproductie van een speelfilm. Ik heb voornamelijk als producent en editor van televisiecomedy’s gewerkt, waar het mijn taak was om grappige mensen nog grappiger te maken!
Waarom wil je Nederlands leren?
Ik wil graag in Amsterdam blijven wonen, dus dan is Nederlands leren uiteraard heel belangrijk. Het gaat me daarbij niet alleen om de inburgeringstoetsen, ik wil ook de cultuur kunnen begrijpen. Het Nederlands dat ik bij UvA Talen heb geleerd, heeft me genoeg zelfvertrouwen gegeven om me op Het Parool te abonneren, zodat ik de binnenlandse en lokale politiek beter kan volgen. Zonder lokale media zou ik veel minder inzicht hebben wat er zoal speelt rondom bijvoorbeeld de formatie, of de Stopera. Daarnaast vind ik de praatprogramma’s op de NPO een goede manier om inzicht te krijgen in de verschillende standpunten binnen het nationale debat.
Welke cursus volg je bij UvA Talen?
Ik heb bij UvA Talen tot nu toe A1 & A2, B1.1, B1.2 en B2.1 gevolgd. De docenten zijn leuk en benaderbaar, ze staan altijd open voor discussie en verhullen hun eigen mening niet met eufemismen. De cursussen gaan in een rap tempo, en mijn begrip van de grammatica in de klas komt niet altijd tot zijn recht als ik een spontaan gesprek voer. Maar volgens mij hoort die groeipijn er nu nu eenmaal bij als je een nieuwe taal leert. Al met al waardeer ik de cursussen erg – anders had ik me niet steeds opnieuw ingeschreven!
Hoe combineer je je werk met taalcursussen? Wat zouden alle potentiële cursisten moeten weten om hun werk-privébalans te bewaren?
Stap één is inzien dat dit voor iedereen moeilijk is. Voor mij heeft het zin gehad om mijn mediaconsumptie te verleggen naar Nederlandse programma’s en artikelen. Daardoor leer ik hopelijk via osmose, ook als ik aan het uitstellen ben. Denken in een nieuwe taal is in mijn ervaring ook goed voor de creativiteit: als ik moeite heb om een idee in het Nederlands te verwoorden, krijg ik er daardoor soms een nieuwe blik op.
Wat is je favoriete woord of uitdrukking in het Nederlands?
Als filmliefhebber vind ik het werkwoord ‘draaien‘ in de betekenis van ‘een film vertonen’ erg mooi. Het fysieke door een projector draaien van de film is veel suggestiever dan het werkwoord ‘vertonen’.
Ik kan ook genieten van het slang dat ik hoor in pretentieloze reality-tv-programma’s zoals First Dates. Het is fascinerend om te horen hoe verschillende generaties spreken. Ik vind het vooral leuk om uitdrukkingen te leren van de Gen Z’ers in het programma, zoals hoe bijvoorbeeld ‘chill’ afhankelijk van de situatie een werkwoord, zelfstandig naamwoord, bijvoeglijk naamwoord of weer iets anders kan zijn.
En overal -je aan toevoegen blijft vermakelijk.
Wat is je einddoel met Nederlands leren?
Ik wil alles wat ik in de media om me heen lees en zie goed begrijpen en geen genoegen nemen met een vaag beeld van de context. Ik zou ook graag meer diepgaande gesprekken kunnen voeren. Ik ben bijvoorbeeld nieuwsgierig naar De Groene Amsterdammer en discussies op plekken als SPUI25 en De Balie. Ik hoop dat ik ooit een relatief eenvoudige roman, bijvoorbeeld een detectiveverhaal, kan lezen in het oorspronkelijke Nederlands.
Maar het belangrijkste voor mij is om mijn taalvaardigheid op een zodanig niveau te krijgen dat ik geloofwaardig kan functioneren in een Nederlandstalige werkomgeving.