UvA Talen vertaalt voor Rijksmuseum Boerhaave

UvA Talen vertaalt met regelmaat museumteksten voor een groot aantal musea in Nederland. Vanaf september 2018 heeft ons vertaalteam gewerkt aan de vertaling van diverse tentoonstellingsteksten vanuit het Nederlands naar het Engels voor de tentoonstelling Herman Boerhaave en de Gouden Eeuw van de wetenschap in Rijksmuseum Boerhaave in Leiden.UvA Talen visits Rijksmuseum Boerhaave

Herman Boerhaave en de Gouden Eeuw van de wetenschap

Met de jubileumtentoonstelling die nu te zien is in Rijksmuseum Boerhaave viert het museum de 350e geboortedag van de Leidse Herman Boerhaave. Hij was arts, anatoom, botanicus, scheikundige, humanist en onderzoeker en hij is van groot belang voor de westerse wetenschap. In de tentoonstelling ervaar je een tijd van grensverleggende veranderingen en ontmoet je beroemde tijdgenoten van Boerhaave. Hun wetenschappelijke methoden veroverden de wereld.

Leerzame vertaling

Tijdens het vertalen leerden wij, net als nu de bezoekers van de tentoonstelling in Leiden, welke ontdekkingen zijn gedaan door Boerhaave en zijn tijdgenoten in deze gouden eeuw van de wetenschap. Het werken aan de Engelse vertaling van de museumteksten was voor ons vertaalteam dan ook erg interessant en leerzaam. De tentoonstellingsteksten bevatten onder andere citaten van Boerhaave zelf, iets dat altijd zorgt voor een mooie uitdaging.

Als afsluiting van het vertaalproject verzorgde UvA Talen de drukproefcorrectie van de Engelse teksten voordat deze op de tekstpanelen werden geprint. Uiteraard was UvA Talen aanwezig bij de feestelijke opening van de tentoonstelling, waar het vertaalteam het resultaat van hun vertaalwerk in het echt kon bekijken.

Meer informatie

Benieuwd naar deze tentoonstelling én onze vertalingen? De jubileumtentoonstelling Herman Boerhaave en de Gouden Eeuw van de wetenschap is tot en met 1 september 2019 te bezoeken in het Rijksmuseum Boerhaave in Leiden.

Voor meer informatie over de vertalingen van UvA Talen kunt u contact opnemen met de afdeling Vertalers, of direct een vrijblijvende offerte aanvragen.