Vijf tips om een taal vanuit huis te leren

Enkele weken geleden zijn onze cursisten begonnen met hun taalcursussen. En nieuwe taal leren is leuk! Maar hoe zorg je ervoor dat je gemotiveerd blijft in deze gekke dagen, nu er nauwelijks nog verschil is tussen weekdagen en weekend? Een nieuwe taal leren kan in deze tijden dus best uitdagend zijn. Daarom hebben we 5 gouden tips voor je om ook in quarantaine je taaldoelen te halen.

Tip 1: Routine opbouwen

Een vaste routine is het geheim achter elke leer- en studiesituatie. Door elke dag tijd te besteden aan de taal die je wilt leren creëer je continuïteit. Zo bouw je succesvol een routine op. Maak een dagschema voor jezelf: 08:00 opstaan – 08:30 ontbijt – 09:00 beginnen met studeren – 11:00 pauze – etc. Als je overdag werkt, dan kun je de studietijd einde dag inplannen.

Tip 2: Tijd blokken

Reserveer tijd in je agenda voor specifieke taken. Dat klinkt misschien overbodig maar het helpt uiteindelijk wel om je taken gedaan te krijgen. Moet je studeren? Blok dan 3 uur studietijd in je agenda – en doe in die 3 uur niks anders! Of moet je nog huiswerk doen? Reserveer dan 1 uur voor deze taak en ga direct aan de slag als je agenda je eraan herinnert.

Tip 3: Plak post-its

Nu wordt het leuk! Je leert veel terminologie en die moet je allemaal uit je hoofd zien te leren. Plak daarom post-its op allerlei voorwerpen in je huis. De keuken is een uitstekende plek om te beginnen. Schrijf de woorden voor ‘mes’, ‘vork’, ‘bord’, ‘mok’, etc. op post-its. Plak ze op het desbetreffende voorwerp. Iedere keer dat je dit voorwerp gebruikt, zeg je het woord hardop. Na enkele dagen ga je door naar de volgende kamer met de volgende reeks woorden. Je zult zien dat je deze termen binnen de kortste keren onder de knie hebt.

Tip 4: Leer met Netflix

Studeren is natuurlijk veel meer dan alleen boeken lezen en huiswerk doen. Wat dacht je van leren en TV kijken? Kies je favoriete film of serie in de taal die je leert en zet de ondertitels in je moedertaal (of een andere taal die je goed beheerst) aan. Een lekkere snack erbij en leren maar! Als je al een beetje gevorderd bent in de taal, kun je ook naar podcasts luisteren. Voor Nederlands kunnen we bijvoorbeeld Taalstaat met Frits Spits aanbevelen.

Tip 5: Taalbuddy

Onze laatste tip is een taalbuddy. Dat kan iemand uit je taalcursus zijn die qua taalvaardigheid op hetzelfde niveau zit als jij. Maar je kunt ook oefenen met een moedertaalspreker van de taal die je leert. Wie weet is diegene op zoek naar een taalbuddy in jouw moedertaal. Of wellicht is je partner moedertaalspreker? Dat kan nog eens een beproeving voor je relatie zijn maar het is goud waard voor je leerproces!
Jullie kunnen bijvoorbeeld een of twee keer per week afspreken om te chatten, bellen of videobellen. Om het gesprek gaande te houden, kun je 3-5 vragen voor je taalbuddy voorbereiden, zoals ‘Ben je ooit naar … toe geweest?’ of ‘Wat is je favoriete gerecht en hoe maak je het?’ Bedenk ook hoe jij deze vragen zou beantwoorden. En niet vergeten: have fun!