UvA Talen vertaalt voor Haags Historisch Museum: De wereld achter een poppenhuis

UvA Talen vertaalt regelmatig museumteksten voor een groot aantal musea en kunstinstellingen in Nederland. Onlangs kregen we een vertaalverzoek van het Haags Historisch Museum om teksten te vertalen voor De wereld achter een poppenhuis. Voor deze tijdelijke tentoonstelling moest een flink aantal tentoonstellingsteksten vertaald worden vanuit het Nederlands naar het Engels.

De wereld achter een poppenhuis

De tentoonstelling die nu in het Haags Historisch Museum wordt getoond, draait vooral om het grote poppenhuis van Lita de Ranitz (1876 - 1960). Zij bouwde het poppenhuis in 1910 en bleef er haar hele leven lang mee bezig. Samen met haar man verzamelde ze onder andere vele miniatuurschilderijen van beroemde kunstenaars, die in de kamertjes van het poppenhuis werden opgehangen. Behalve dit befaamde poppenhuis, zijn in de tentoonstelling ook miniatuurwerken van verschillende hedendaagse kunstenaars te zien.

Historische vertaling

Onze Engelse kunstvertalers waren ontzettend enthousiast over dit ‘piepkleine’ onderwerp. Hoewel zij jarenlange ervaring hebben met uiteenlopende culturele onderwerpen, vonden ze deze teksten ontzettend leerzaam. Het werken aan deze historische vertaling geeft bijvoorbeeld een interessante kijk in de ontwikkeling van Den Haag. Aangezien Lita de Ranitz bijna haar hele leven in deze stad heeft gewoond, komen verschillende gebouwen, bruggen en wateren aan bod. Het was interessant om meer te weten te komen over de gebouwen en buurten uit de negentiende eeuw.

Brieven van een chique dame

In de tentoonstelling en zo ook in de vertaling, komt een aantal brieven van Lita voorbij. Een van de vertalers vertelde hoe ze zich voorstelde dat Lita de brieven voorleest, met de stem van een chique oudere dame. Als de vertaling goed ‘klonk’ in die stem, wist ze dat het goed was.

Meer informatie

Benieuwd naar deze tentoonstelling én onze vertalingen? De wereld achter een poppenhuis is tot en met 10 juni 2018 te bezoeken in het Haags Historisch Museum.

Voor meer informatie over de vertalingen van UvA Talen kunt u contact opnemen met de afdeling Vertalers, of direct een vrijblijvende offerte aanvragen.


20/04/2018